Zouterik op reis

View Original

Artikel TUBANTIA: Hellendoorns gezin viert kerst tussen de indianen.

SANTA MARTA/HELLENDOORN - Mariska Woertman (46) uit Hellendoorn zeilt de wereld rond met haar partner Tjaart Hoeksema (52) en kinderen Linde (13) en Berber (4). Het gezin viert kerst en oud en nieuw met de indianen op de paradijselijke San Blas-eilanden. „Het gemis van thuis blijft altijd op de achtergrond aanwezig.”

Mariette Cellarius 24-12-19, 10:12

Met de kerstdagen in het vizier, missen Mariska en haar gezin hun familie en vrienden het meest, laat de oud-Hellendoornse weten via een mail vanuit Colombia. Vanwege dat grote gemis heeft het gezin de wereldreis in september voor drie weken onderbroken. „Afscheid nemen daarna was moeilijk maar toch keerden we met vertrouwen en nieuwe energie terug naar ons varende huis. We zagen in Nederland bevestigd dat het leven gewoon doorgaat terwijl wij de mooiste avonturen meemaken. Dat zal het komende jaar tot we in Nieuw-Zeeland of Australië arriveren dan ook nog wel lukken, zo dachten we.”

Colombia

Het gezin is inmiddels anderhalf jaar onderweg voor een reis over de wereld. Zeilboot Zouterik heeft het gezin via onder andere de Canarische Eilanden, de Afrikaanse Kaapverdische Eilanden en Suriname, het Caribisch gebied naar Colombia gebracht. „Omdat de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao -red.) veilig zijn in het orkaanseizoen, hebben we daar lang gelegen. Zo konden we op Curaçao klussen aan de boot.” Half november gingen ze richting Santa Marta in Colombia. „We waren erg blij met de verandering van omgeving. Voor het eerst in lange tijd zagen we weer in mist gehulde groene bergen. Ze deden ons verlangen naar avonden met een trui aan. Het is op zeeniveau namelijk onverminderd heet.”


Het Zuid-Amerikaanse land heeft het hart gestolen van Mariska en haar gezin. „Zonder alle landen en eilanden hiervóór tekort te doen, kunnen we wel stellen dat Colombia samen met Suriname bovenaan onze lijst van top-bestemmingen staat. Wat een prachtig land, wat een aardige mensen, wat indrukwekkend om te zien hoe het land opkrabbelt na decennia van terreur, criminaliteit, bendeoorlogen en drugsoverlast. We hebben ruim twee weken over land gereisd en de mooiste ontmoetingen gehad. Van een jonge schoenmaker in Guatapé die ons spontaan meenam naar zijn favoriete koffietentje tot een inwoner van Medellín die ons vertelde hoe moeilijk het te bevatten is voor zijn generatie dat zijn stad zich in twintig jaar tijd heeft ontwikkeld van ‘moordhoofdstad’ van de wereld tot een innovatieve wereldstad.”

Kerstgevoel

Voor het vertrek uit Colombia van vorige week donderdag richting de San Blas-eilanden, zagen de vier dat in de kerken veel kerststalletjes werden opgebouwd en lichtjes werden opgehangen. „Ik ben echt een ‘sucker for Christmas’ en ik vind het belangrijk met ons gezin de Nederlandse tradities in ere te houden. Dus we hebben ook een kerstboompje aan boord, kerstverlichting en we draaien kerstliedjes. Maar zonder familie, kou, de illusie dat het misschien wel gaat sneeuwen en Sky Radio is het toch niet hetzelfde.”

Maar voor Mariska zit kerst vieren meer in elke dag van het jaar de kerstgedachte uitdragen. „Goed zijn voor de mensen om ons heen. We vieren kerst en oud en nieuw op de San Blas-eilanden, een archipel van meer dan 365 eilanden voor de kust van Panama. Een paar eilanden worden bewoond door de Kuna Yala Indianen. Bij en met hen brengen we de feestdagen door. Hoe precies? Dat weten we niet maar het zal eenvoudig worden. Aangezien we geen vriezer hebben, zijn we voor het kerstdiner aangewezen op zelfgevangen vis.” Mariska viert op eerste kerstdag haar 47ste verjaardag. „Een taart kun je gelukkig heel goed maken van niet-verse zaken en verder ben ik al blij met een tekening van de kinderen.”

Niet altijd makkelijk

Mariska kan nu al een boek schrijven over het afgelopen jaar. „We hebben zo ontzettend veel meegemaakt samen, gezien en ervaren. We hebben het zeker niet altijd makkelijk gevonden. Het is ook moeilijk om aan mensen thuis uit te leggen. Het lijkt alsof we 365 dagen per jaar op vakantie zijn. Het tegendeel is echter waar. Zelfs op de mooiste plekken moeten we altijd en iedere dag lesgeven aan de kinderen, reparaties uitvoeren aan de boot, boodschappen doen. Maar we komen op de mooiste plekken en leven zo puur, dat blijft ons de rest van ons leven bij!”

De champagne knalt zes uur later op de zeilboot en vuurwerk steken ze niet af. „We weten nog niet hoe het op de San Blas-eilanden zal zijn. Het is tegen zes uur al stikdonker, dus we maken het gezellig met lichtjes, kaarsjes en lampjes.”