Zouterik op reis

View Original

TUBANTIA artikel: Interview in Mariska's 'thuiskrant' over onze wereldreis

Oud-Hellendoornse Mariska zeilt de wereld rond met haar gezin: ‘Genieten meer van moment’

Mariska Woertman (46) uit Hellendoorn zeilt de wereld rond met haar partner Tjaart Hoeksema (52) en kinderen Linde (13) en Berber (3), en soms Luuk (16). „We gaan ervan uit dat onze portemonnee straks leeg is, maar onze harten en hoofden vol met belevenissen.”

Mariëtte Cellarius 16-07-19, 11:45

Het gezin is 'nog maar' een jaar onderweg maar in die tijd is het leven van Mariska, Tjaart en de kinderen drastisch veranderd. „We leven langzamer, genieten meer van het moment, zien de wereld en alle mensen die we tegenkomen door de ogen van onze kinderen. We hebben echt tijd om samen met hen kennis te maken met de verrassende, prachtige wereld om ons heen”, laat Mariska vanuit Bonaire weten.

Huis met pijn in het hart verkocht

De oud-Hellendoornse begon de reis op 30 juni 2018. Er gingen moeilijke jaren aan vooraf. „Ik heb met pijn in mijn hart mijn huis in Amsterdam verkocht en ging bij Tjaart wonen op Texel, zodat we ons konden voorbereiden op de reis. We kochten een grotere boot en zeilden weg, doodop van al het werk in de maanden en jaren daarvoor en met tranen in onze ogen. Maar niet alleen van verdriet om familie en vrienden die achterbleven, maar ook van verwachting om alles wat komen zou.”

Veel reizen

Mariska Woertman werd geboren in Nijverdal maar verhuisde al snel met haar ouders naar Hellendoorn. Op haar achttiende ging zij studeren in Nijmegen en later volgde ze in Zwolle de opleiding tot journalist. Via wat omzwervingen kwam Mariska in Amsterdam terecht waar zij tot mei 2016 woonde en werkte. „Ik heb een carrière opgebouwd in marketing en communicatie. Kort na Lindes komst ben ik in 2007 voor mezelf begonnen als zelfstandig strateeg en adviseur. Dat heb ik gedaan tot ons vertrek vorig jaar juli.”
Ze heeft altijd een hang naar verre oorden gehad. „Ik trok er al vroeg zelf op uit en later hielp mijn werk ook mee. Voor Red Bull en Randstad vloog ik de wereld over. En ook in vakanties ging ik het liefst ver. Australië, Nieuw Zeeland, Rusland, Madagascar...” Het zeilen leerde zij pas op latere leeftijd via vriendinnen. „Pas toen ik Tjaart leerde kennen in 2012 ging ik met hem het grote water op.”

De wereld door andere ogen bekijken

Al snel kwamen de gesprekken op een langere zeilreis. „Het idee om alles los te laten, geen materiële of sociale druk te voelen, Nederland met z'n wetten en regeltjes los te laten, met de wind mee te waaien, begon steeds vastere vormen aan te nemen. Na de geboorte van onze Berber viel het kwartje. Hoe leuk zou het zijn om de wereld door de ogen van Berber te bekijken? Zwemmen, spelen op stranden in andere culturen, ander eten, nieuwe invloeden. We besloten ervoor te gaan.”

Zeilboot de Zouterik heeft het gezin inmiddels na een lange reis via onder andere de Canarische Eilanden, de Afrikaanse Kaapverdische eilanden en Suriname veilig in het Caribisch gebied gebracht. Onderweg moesten ze vooral rekening houden met de weersvoorspellingen waarbij de route al meerdere keren werd aangepast vanwege orkanen.

Ommekeer

„Onze aankomst in Suriname op 22 december afgelopen jaar betekende een ommekeer. Tot dan werden we 'voortgeduwd' door het schema van wind en weersomstandigheden. Eenmaal in Suriname voelden we ons thuis en kwamen we tot rust." Na Bonaire, Curaçao en Aruba gaat het via Colombia en de San Blas Archipel naar Panama. Daarna zijn Australië en Nieuw-Zeeland het doel.

Balans tussen huiswerk en buiten spelen

Ondertussen krijgen de kinderen les van hun moeder waarbij de oudste het brugklaspakket van de Wereldschool volgt. Dat is een Nederlands instituut dat onderwijs verzorgt in het buitenland. Wie acht maanden of langer naar het buitenland gaat, moet de kinderen uitschrijven in Nederland. Ze zijn dan niet langer verplicht onderwijs 'in een klaslokaal' te volgen. Via de Wereldschool krijgen jaarlijks zo'n duizend Nederlandse kinderen les waarbij ze een geldig rapport krijgen met cijfers. Dat geldt ook voor Linde die gewoon huiswerk en toetsen moet maken.

De balans zoeken tussen lessen maken, huiswerk doen en 'buiten spelen' is elke dag opnieuw bij het ontbijt onderwerp van gesprek, vertelt Mariska. „Linde krijgt anderhalf jaar de tijd voor een schooljaar dus we doen een les of drie a vier per dag en we passen de lessen waar mogelijk aan aan onze omgeving. Zijn we op vulkanische eilanden, dan slaan we het aardrijkskundeboek open bij dat hoofdstuk. Kinderen leren buiten een leslokaal vaak meer en dan heb ik het niet eens over haar uitstekende kennis van de Engelse taal.”

Suriname als hoogtepunt

Af en toe vaart Tjaarts zoon Luuk (16) ook mee. „We zijn een samengesteld gezin", vertelt Mariska. „Linde heeft bij haar vader nog een oudere zus en jonger zusje en Luuk bij zijn moeder nog een zusje en broertje. Luuk heeft ons bezocht op Lanzarote en in Suriname en hij is nu bij ons op Curaçao voor zijn zomervakantie.”

Een echt hoogtepunt was Suriname. „Zoveel Nederlandse invloeden, maar aan de andere kant van de wereld in een compleet andere omgeving. En dan het Caribisch gebied. Superlatieven te kort om het turquoise blauwe water, de onderwaterwereld en de mooie eilanden te beschrijven. Linde hoeft nauwelijks biologieles want elke dag kunnen we les op locatie doen door alle flora en fauna die we tegenkomen.” De grootste 'uitdaging' onderweg is eigenlijk om zoveel mogelijk een balans te vinden tussen nieuwe dingen ontdekken en ervan genieten. „We besloten meer tijd voor elkaar te nemen en minder te gaan zien.”

Natuurlijk missen de kinderen - vooral Linde - hun vrienden en vriendinnen van thuis, geeft Mariska toe. „Gelukkig ontmoeten ze veel andere kinderen op boten die net als zij met hun ouders voor kortere of langere tijd onderweg zijn. Ondertussen heeft ze veel contact met vriendinnen van thuis en haar familie.”
Kleine dingen die het gezin mist zijn hagelslag, drop of leverpastei. Verder leiden ze een sober leven. „We hebben een watermaker aan boord. Met zonnepanelen en een windmolen wekken we onze eigen stroom op en wasjes doen we met de hand. We douchen niet en spoelen ons af met een sproeikopje op het dek. We gaan ervan uit dat als we terugkomen, onze portemonnee bijna leeg is, maar onze harten en hoofden gevuld zijn met onbetaalbare avonturen en belevenissen. Daar doen we het voor.”

Hoe kun je Mariska en haar gezin volgen?

Het avontuur van Mariska en haar gezin volgen? Dat kan via zouterik.com
Instagram@mariskawoertman en @lindewoertman
FacebookZouterik Tjaart-Mariska
Linde vlogt op haar eigen YouTube kanaal: Linde Around The World